Ordliste

Lukker / Shutter

Lukkeren er mekanismen i et fotoapparat som bestemmer hvor lenge en eksponering skal foregå. Så lenge lukkeren er åpen vil lys slippe inn på filmen eller bildesensoren. Eksponeringstiden defineres altså av lukkertid, og oppgis gjerne i sekunder.

Hvis et motiv beverger seg mens lukkeren er åpen vil resultatet fremstå som uklart. I tillegg til lukkerhastigheten bestemmer blenderåpningen hvor mye lys filmen eller bildesensoren skal eksponeres for.


Blender / Aperture

Blenderen er mekanismen i et objektiv som bestemmer hvor mye lys som skal slippe inn på filmen eller bildesensoren på likt. Blenderen former en åpning i objektivet tilsvarende lysåpningen fotografen ønsker. Blenderåpningen viser forholdet mellom objektivets brennvidde og diameteren på selve åpningen. Dette oppgies i f-verdier hvor den laveste verdien tilsvarer en blender som er helt åpen. Hvert trinn man justerer blenderen med gir halv lysmengde av det foregående.

En stor blenderåpning gir liten dybdeskarphet i bildet, mens en mindre blenderåpning gir større dybdeskarphet. En vanlig analogi er at lukkerhastigheten er hvor lenge en vannslange er påslått, mens blenderåpningen er hvor vid tuten er.


Brennvidde / Focal length

Brennvidde er avstanden fra linsen til brennpunktet på sensoren i kameraet. Brennvidde oppgis vanligvis i millimeter og kan enten være fast, eller justerbart i et zoomobjektiv.

Brennvidden til et objektiv beskriver hvor sterkt objektivet samler eller sprer lys. Et objektiv med kort brennvidde har sterkere brytningsevne enn et med lenger.


ISO-verdi

ISO-verdi er lysfølsomheten til en film eller bildesensor. Jo lavere ISO-verdi jo mørkere vil bilderesultatet bli.

En sideeffekt av høy ISO-verdi er et kornete bilde.

Stikkord


Navigasjon


Alle bilder og all tekst tilhører HVH og er beskyttet av «Lov om opphavsrett til åndsverk»